Tips til deg som er ny student


 

Kom i gang! Som ny student ved Bygg- og Miljøteknikk blir det sikkert mye informasjon å ta inn. Vi i H.M. Aarhønen skal sørge for medlemmenes trivsel, både faglig og sosialt og har derfor prøvd å samle de opplysningene som vi mener er viktigst for deg i starten. Vi har selv vært der du nå befinner deg og vet at det kan være hektisk under fadderperioden. Forhåpentligvis kan denne guiden hjelpe deg et stykke på vei.

  1. Finn et sted å bo
  2. Søk lån fra lånekassen
  3. Betal semesteravgiften
  4. Oppfrisknings-/ forkurs
  5. Mailtilgang
  6. Møt opp på skolen
  7. Studiebevis/adgangskort
  8. Fadderperioden
  9. Kontakt oss

1. Finn et sted å bo.

NTNU består av to hoveddeler. Prøv å finne noe som er i gang-/ sykkelavstand fra Gløshaugen siden det er her du kommer til å tilbringe de neste fem årene. Dragvoll ligger langt unna og som realfagstudent har du ingen undervisning der. Områdene Elgeseter, Bakklandet, Lerkendal, Singsaker, Berg og Øya omkranser Gløshaugen, har gangavstand til skolen og et stort tilbud av hybler, kollektiv og leiligheter. Litt lenger unna er Sentrum, Solsiden, Møllenberg, Moholt, Nardo og Tempe. Disse ligger litt lenger fra skolen, men med busskort eller sykkel er det ikke et stort problem. For å lese mer om de ulike alternativene man har for bosted, trykk her.

Tilbake til toppen

2. Søk lån fra Lånekassen

Det kan være opptil 8 ukers ventetid hos Lånekassen rundt studiestart, det er derfor lurt å være tidlig ute hvis du trenger pengene fort (du får ikke mindre penger dersom du er treg). Registrer deg på www.lanekassen.no og følg anvisningene. Selv om du ikke trenger pengene kan du alltids ta opp fullt lån og høste rentene av det. Lånet er rentefritt så lenge du er under utdanning. Pengene fra Lånekassen blir ikke utbetalt før du har betalt semesteravgiften ved NTNU (neste punkt i guiden).

Tilbake til toppen

3. Betal semesteravgiften

Dette er et av de viktigste punktene i denne guiden. Semesteravgiften på 450 kr er en lovpålagt avgift NTNU er nødt til å kreve av studenter. Den går i sin helhet til SiT, altså går den indirekte tilbake til studentene. Semesteravgiften er nøkkelen til det meste og det lønner seg absolutt å betale den så fort som mulig. Tjenester som først aktiveres når semesteravgiften er betalt: – Stipend blir utbetalt fra Lånekassen – Du får semesterkort tilsendt i posten (enkelte ganger er NTNU trege med å sende ut semesterkortet, da kan du ta kontakt med Studentservice i nord-enden av Stripa på Gløshaugen). Slik betaler du: Ved semesterstart mottar du et brev fra NTNU med PIN-kode til Studweb. Logg inn på: http://studweb.ntnu.no. I menyen til venstre velger du betaling. Her vil du finne en giro som kan betales via nettbank. Dette må du også utføre på Studweb: -> Bekreft utdanningsplanen (Registreringer – Utdanningsplan) -> Dersom du skal ta noen andre fag enn de som er en del av utdanningsplanen på Bygg (Registreringer – Meldinger) -> Registrer studieadressen din slik at brev fra NTNU ikke havner hjemme hos foreldrene dine Lånekassen blir automatisk varslet om din studentstatus når du har bekreftet studentplanen og NTNU har registrert at du har betalt semesteravgiften. Da får du også tilsendt et semesterkort til studieadressen din. På denne står studentnr ditt som du trenger senere i prosessen og det er også denne som gir deg studentrabatt (sammen med studiebeviset) på for eksempel kollektivtransport.

Tilbake til toppen

4. Oppfrisknings-/ forkurs

Skolen arrangerer oppfrisknings-/forkurs i matte og kjemi. Kursene går parallelt slik at det kun er mulig å delta på en av dem. Enkelte år blir det arrangert et et-dags-intensivkurs i matte for dem som velger forkurs i kjemi. Forkurs i matte: Mattekurset varer en uke og er beregnet som en oppfriskning av mattekunnskapene fra videregående. Man kan gjerne kalle det «3MX-på-en-uke». Er du i tvil så går du på forkurs. Det er ikke alle som har bruk for det rent faglig, men det er en super måte å komme i gang med skolearbeid etter en lang sommer. Oppfriskningskurset kan spare deg for mye hodebry de første månedene dersom du ikke har tenkt på trigonometri og integralregning på et år eller to. Kurset består av forelesninger og oppgaveregning på grupperom. Under oppgaveregningen sitter man sammen med elever som skal begynne på samme linje, det er en fin måte å bli tidlig kjent med noen fra klassen din! Forkurs i matte holdes i auditoriet F1 i IT-byggene (også kalt Gamle Fysikk). Det er bygningen merket som IT-byggene og tallet «7» til venstre, midt på NTNU-kartet. Tidspunkt for kurset finnes litt nede på denne siden: http://www.ntnu.no/teknostart/ Informasjon om påmelding blir normalt ikke lagt ut før det begynner å nærme seg (gjerne i løpet av sommerferien). Forkurs i kjemi: Forkurset i kjemi er ment for dem som ikke har hatt kjemi på videregående. Dersom du har hatt 2KJ og 3KJ fra før er du mer enn godt nok rustet til å klare Kjemi-faget du skal ha første semester. Med mindre du syntes de to fagene var meget vanskelige er forkurset i Kjemi unødvendig å gjennomføre. Da anbefales heller matte forkurs på det sterkeste. Informasjon om forkurs i kjemi: http://www.ntnu.no/nt/studier/forkurs

Tilbake til toppen

5. Mailtilgang

Det kommer til å komme masse informasjon som er viktig å få med seg alt de første ukene på skolen, og informasjon sendes stort sett per e-mail. Derfor trenger du tilgang til skolens epostsystem: http://webmail.ntnu.no Dette ordner du selv på: https://bdb.itea.ntnu.no/aktivering/ Du trenger pinkoden du har fått i brev fra NTNU (den samme som brukes på studweb) og studentnr ditt som står på semesterkortet (som du får i posten når semesteravgiften er betalt). Med brukernavnet fra din nyervervede e-postadresse (det før @stud.ntnu.no) og passordet du bruker på webmailen, kan du nå logge deg inn på internsidene til NTNU: https://innsida.ntnu.no/ Herfra får nede til høyre tilgang til It’s Learning. It’s Learning siden er ikke viktig i Teknostartukene (de to første ukene), men kommer til å bli hyppig brukt i tiden etter. Her får du blant annet tilgang til alle fagenes hjemmesider. I tillegg er det verdt å merke seg linken til IT-brukerstøtte til venstre.

Tilbake til toppen

6. Møt opp på skolen

Hvor er skolen? Den grå steinbygningen på Gløshaugen kalt Hovedbygget er ikke til å ta feil av der det ruver over Nidarosdomen sørøst for sentrum. De som skal på forkurs i matte skal møte i auditoriet F1 i It-byggene (også kalt Gamle Fysikk). Det er bygningen merket som IT-byggene og tallet «7» til venstre, midt på NTNU-kartet: http://www.ntnu.no/kart/no/gloshaugen.html Som sivilingeniørstudent på NTNU skal du gjennom Teknostart de to første ukene. Det er et gruppearbeid der du vil bli litt kjent med de ulike fagområdene innenfor Bygg- og Miljøteknikk. Informasjon om teknostart finner du her: http://www.ntnu.no/teknostart/ Det starter rolig med informasjonsdag på mandag, da vil alle linjeforeningene ha stands på Stripa (det lange bygget som deler campus i to). På kvelden vil H.M. Aarhønen holde et informasjonsmøte for alle nye bygg-studenter, deretter vil det bli arrangert grilling på kjelleren, Byggs egen bar på Moholt. På tirsdag holdes det immatrikuleringsseremoni for alle nye studenter ved NTNU. Deretter følger Teknostart med gruppearbeid og begynnende matteundervisning.

Tilbake til toppen

7. Studiebevis/ adgangskort

Du kommer fort til kort uten studiebeviset. Dette gir deg studentrabatter sammen med semesterkortet og det gir deg også tilgang til datasaler, printere, utlån på biblioteket og tilgang til bygninger på skolen utenom åpningstiden. Dessverre er det bare én luke hvor du får tatt bilde og de utsteder kortet, så her er det lang kø i ukevis i starten av semesteret. For å få tak i studiebeviset må du møte opp på Adgangskontrollkontoret (rett over gangen fra SIT-kiosken midt på Stripa) med semesterkort og legitimasjon. Det kan være lurt å møte opp på en litt unormal tid for å unngå kø.

Tilbake til toppen

8. Fadderperioden

Har du kommet så langt uten hodebry er vi imponert. Da er det bare å nyte det studiebyen har å by på og bli kjent med dine nye klassekamerater. Det er her linjeforeningen H.M. Aarhønen kommer inn. H.M. Aarhønen skal sørge for at de første to ukene blir så sosiale og positive som mulige. Det blir to uker med lange, men ikke altfor anstrengende dager på skolen. På ettermiddagen tar fadderne over. Programmet finner dere her på disse sidene når det begynner å nærme seg. Fadderperioden er full av arrangementer, enten det er fest, aktiviteter eller sportsarrangement. Vi starter i små faddergrupper før vi introduserer gruppene overfor hverandre. Det er viktig at alle stiller opp slik at vi blir en så sammensveiset gjeng som mulig. Dette er en gylden anledning til å bli kjent med skoleområdet, byen og utelivet i Trondheim. Bruk fadderne og spør om det du lurer på om studiehverdagen eller Trondheim generelt. Fadderperioden kan for noen bli for innholdsrik, derfor er det også lagt inn rolige dager der det er mulig å slappe av og hente seg litt inn igjen. Det vil også ved en anledning bli holdt opptak til linjeforeningen. Prøvelsene skal vise at du har de rette holdningene og kreativiteten til å opparbeide deg en plass i linjeforeningen. Dette er noe alle nye Byggstudenter gjennomgår, det er spennende og utfordrende og absolutt noe å glede seg til!

Tilbake til toppen

9. Kontakt oss!

Vi vil gjerne hjelpe deg med det du måtte lure på. Dersom det er noe du lurer på angående oppstarten ved NTNU er det bare å ta kontakt. Vi prøver å svare på e-post så godt som mulig i løpet av sommeren. I tillegg vil alle studenter som har søkt om opptak til Bygg- og Miljøteknikk bli oppringt av en student fra linjen i løpet av sommeren. Det er en god mulighet til å få stilt spørsmål! Ta kontakt her. Se for øvrig skolens startguide: http://www.ntnu.no/student

Tilbake til toppen