5 eksamenstips fra en livsnyter!

Dere har hørt det før. Eksamensperioden er her og hele verden og hunden deres (som forøvrig er et engelsk uttrykk som selvfølgelig ikke funker på norsk, det er bare jeg som ikke kan motstå fristelsen til å skrive ordet hund (helst babyhund). Babyhund. – sorry not sorry) gir ut tips i hytt og pine om hvordan en kan ha en effektiv eksamensperiode. Det hjelper heller ikke at vi som studenter egentlig har fungert som hjemmekontoreksperter de siste ukene. Mamma og pappa går på veggene av å ikke ha noen struktur i hverdagen eller tydelige arbeidsoppgaver? Lillebror har plutselig fått fri og kjemper en allerede tapt kamp mot en forferdelig døgnrytme? Watch us studenter thrive. Her er vi på hjemmebane. Ingen kan dette bedre enn oss.

Dere har altså alt utgangspunkt for å vite nøyaktig hva dere skal gjøre for å få en så effektiv arbeidshverdag som mulig. Jeg sier ikke at alle får det til, men alle vet at fysisk aktivitet, bra med mat og tidvis godt selskap er viktige faktorer. Likevel skal jeg driste meg til å gi dere noen tips fra hvordan jeg lever livet mitt for å ikke hate det når det føles som det er til for å nettopp hates. Jeg har på ingen måte en god portefølje med karakterresultater å vise til, ei heller en eneste form for disiplin i meg, men jeg kan love dere at jeg stort sett kommer meg helskinnet gjennom eksamensperioden med livsgnisten og gleden i behold – og det er jeg ekstremt stolt av! 

1.Kjøp deg en fotball. NÅ. Jeg vet ikke hvorfor du muligens tror at du ikke trenger en,for det er åpenbart for meg at du gjør det. Det hyggeligste er å spille med noen snille mennesker som godtar deg selv om du ikke er rå på brassespark helt ennå, men det er ganske morsomt å stå og trikse for seg selv også. Rekorden min er 12. Lykke til med å slå den!

2.Innse og godta at når klokka er mellom 13 og 15 og du ikke klarer å gjøre NOE, så er det fordi din innvendige klokke jobber mot deg. Hormonene dine ødelegger konsentrasjonen din, ikke bli sur på deg selv. Ta deg en bolle eller en tur ut med fotballen for å koble av litt eller mye. Vit at lesing kan gjøres i morgen også, og at du stort sett er mest effektiv på morgenen uansett. 

3.Finn deg noen gode venner som du kan spise middag sammen med. Middag må du spise hver dag uansett. Dette er en perfekt anledning til å snike inn litt sosialliv om der menneske av typen ekstrovert (eller sosial introvert, vi finnes vi også!). Om du ikke har noen venner å spise middag med kan du få komme og spise middag med meg og mine venner. Vi biter ikke. Bare i maten! 

4.Ta deg en tur på Lade Arena! Min første høst i Trondheim nærmest bodde jeg der for å få tiden til å gå når jeg følte meg ensom og ikke visste helt hva jeg skulle gjøre. De har Sport Outlet med ekstremt mye billig trenings- og turutstyr, de har Rema og de har Biltema (rim ja??). Her er det gode muligheter for å finne seg noe kult å kjøpe til under 200kr som jeg nesten kan garantere at vil gjøre livet bittelitt bedre, i alle fall bra nok til å holde deg levende i noen uker til. Du kan jo for eksempel kjøpe deg en fotball, eller et sånn fancy trekk til å ha utenpå bilen når det snør. Det ønsker jeg meg. 

5.Det femte og siste punktet er det dypeste, men kanskje det viktigste. Når du har gjort alt dette ovenfor vil jeg nemlig at du setter deg ned og tenker litt gjennom hva som er aller viktigst i livet ditt. For meg står den mentale helsa som førsteprioritet uansett hva som kommer opp. Hva er poenget med å for eksempel være sykt godt trent eller ha ekstremt gode karakterer om man ikke klarer å ha det uten å hate livet eller mislike seg selv? Det er fint å sette seg mål og vi skal alle jobbe hardt fordi det er viktig at vi lærer fag og at vi blir trygge ingeniører (og innerst inne liker vi det jo også). Det er likevel viktig å huske på at livet er her for at vi skal leve det og ha det så nice som mulig. Du trenger ikke å ha det fælt bare fordi du plutselig blir stilt til ansvar for valg du har tatt helt selv (for vi har tross alt søkt oss inn frivillig :O). 

Jeg håper dere, i motsetning til meg som akkurat har lært å heade med fotballen, kommer dere gjennom de neste ukene med hodet i behold. Lykke til! 

Signe Petrohai Pedersen
Sjefredacteur
H.M Aarhønen