Nikkerseffekten

Nikkers-effekten

Amalie Ravnåmo


Innledning

Du har kanskje opplevd det før; Plutselig er personen som var så utrolig søt/kjekk/sexy (stryk det som ikke passer) som festkledd ikke like spennende lenger på en vanlig dag. Det er snakk om effekten av plagg, og da i seksuelt objektiverende retning. Så langt tror jeg at de fleste er med meg, men når det er det snakk om hvilke plagg som gir det lille ekstra kan det bli verre. Mange sverger til at menn i godt tilpassede dresser er sexy, eller at damer burde ha korte skjørt, dype utringninger eller åpne rygger. Til en viss grad er jeg enig i alle disse eksemplene, men denne avhandlingen skal handle om et plagg som overrasket meg. Plutselig en dag la jeg to og to sammen, og jeg kunne se det klart for meg: Nikkers er sexy.

 

Nikkers er ikke plagg som typisk havner i kategorien sexy. Likevel har jeg gjennomført undersøkelser som kan vise at det definitivt er det, om enn i uviss grad. I denne artikkelen skal jeg presentere beviser for at påstanden min er korrekt, og evaluere i hvilken grad man kan stole på denne effekten.

Bevis nr. 1: Bunad

Dette er det minst kontroversielle punktet i denne rekka av beviser, og vil derfor bli det første som blir presentert. Det synes å være en generell enighet blant den norske befolkning om at bunad er fint, og automatisk gir en boost i attraktivitet. Herrebunader inkluderer ofte, men ikke alltid, benklær av typen nikkers, og det var nettopp dette som satte meg på sporet av denne teorien. For der jeg sto på 17. mai med menn i bunad på alle kanter ble det brått tydelig; Det var ikke bunaden i seg selv, men nikkersen som ga den store effekten.

 

Her kommer sikkert noen til å bryte inn og komme med argumentet at damer i bunad også er fint. Jeg er enig, men denne artikkelen handler om nikkers. Det blir rett og slett litt voldsomt å prøve å forklare hvorfor bunad er sexy på damer også, selv om det faktisk dekker både bein, rygg og utringning. Det er et mysterium, men det får bli en sak for neste års frivillige, sosialantropologiske avhandling innen seksuell objektivering.

 

Her er en form for bildebevis. Dette er riktignok verken den fineste herren eller bunadene med størst forskjell i bunadseffekt, men siden jeg kunne finne to bilder av samme modell er han her for å illustrere et poeng. Jeg håper det kommer tydelig fram likevel.

Bevis nr. 2: Pirum

 

Dette er nok et punkt som er relativt kjent: Pirum drar damer. De spiller til og med på det, ved at de demonstrativt henvender seg til damer, synger om damer og samtidig er de mest homofile heterofile gutta i byen. “Stopp en hal,” sier du kanskje nå. “Hva er grunnlaget for den påstanden?”. Jeg har ingen beviser, men jeg har hørt kokken på Studenterhytta beskrive en typisk helg med Pirum på besøk. Da er det ikke mye klær som er på, for å si det sånn. Det var ei avsporing – Tilbake til saken. Sånn ser pirumittene ut til vanlig:

Legg merke til hvordan de nonchalant varierer strømpeføringa. Noen kjører den tradisjonelle “strømper opp til nikkersen”, mens andre blottlegger leggene for alles skue. Om det er et sjakktrekk vites ikke, men det gir et definitivt uttrykk for at det er snakk om en rebell som ikke lar regler diktere livet sitt.

 

Når det gjelder Pirum kan man kanskje finne på å si at det er sangstemmen, det sjarmerende smilet, studentlua og sjaketten som gjør pirumitten til en damemagnet uten like, men det ser denne artikkelen bort fra. I lys av de andre bevisene som legges for dagen konkluderes det med at det først og fremst er nikkers og strømpe-kombinasjonen som spiller inn på disse damebedårernes damedrag.

 

Bevis nr. 3: Bergmannsdrakt

 

Dette er bergmenn i full mundur:

 

Her kan en raskt legge merke til at de går med nikkers og strømper. Jeg påstår at bergmenn også føyer seg inn i rekka av nikkers-brukere som blir mer tiltalende etter at nikkersen og strømpene er på plass. Denne påstanden kan underbygges av utsagn fra anonyme kvinnelige kilder (en viss Vice-Kanzler, journ.anm.), som kan melde om å ha blitt skuffa over å møte bergmenn “i sivil”.

 

I denne sammenhengen bør det være rimelig tydelig at det bare kan være nikkersen som bidrar til denne effekten, siden bergmenn også kommer utstyrt med ølmarinerte hatter, bulkete jakker med svære metallklumper sydd på (ja, det er daljene det refereres til) og skinnlapper som i følge en gammel traver i Berseblæsten er “det beste prevensjonsmiddelet vi har”.

 

Bevis nr. 4: Snaustrinda spelemannslag

 

Dette eksempelet er nok det mest dristige i denne bevisføringen. Noen har kanskje aldri sett denne gjengen, men det kan meldes om at de er Studentersamfundets spelemannslag, og at de rocker nikkers til enhver anledning. Spesielt når det skal spilles folkemusikk eller danses en svingom.

 

Noe som gjør at denne gjengen skiller seg ut fra de andre nikkersbærende studentmassene er at også spelekvinnene går med nikkers i Snaustrinda. Dette fremmer det interessante spørsmålet: Er nikkers sexy på damer også? Superenkel forskning utført på Samfundet i seine nattetimer kan antyde at nikkers-damene har draget, ettersom ei av dem tok med seg en kompis av meg hjem. Er det statistisk signifikant? Nei, men det er mye morsomt her i verden som ikke er statistisk signifikant.

 

Kan man stole på nikkers-effekten?

Nå er nikkers-effekten grundig adekvat spekulativt dokumentert, men hva har det å si for deg? Skal du ty til nikkersen for å forbedre statistikken din på dansegulvet i Bodegaen? Er det nikkersen som skal skaffe deg en kjæreste nå, etter fem single år her i bartebyen? Jeg håper det, men det er nok å strekke effekten litt langt. Det er tross alt bare snakk om korte bukser, og ikke et mirakelmiddel. Likevel kan jeg si at du bør ha selvtilliten til å smøre på tjukt på flørtefronten når du er iført nikkers, og være klok nok til å være litt ekstra observant når du beundrer nikkers-kledde menn og kvinner. Takk for meg.