Reisebrev fra Glasgow

Hei og fàilte! Jeg heter Ayesha og går til vanlig konstruksjonsteknikk i Trondheim. Akkurat nå er jeg i mitt andre semester ved University of Glasgow i Skottland. Glasgow er på størrelse med Oslo og er den største byen i Skottland. Byen har tidligere vært kjent som Europas drapshovedstad, men etter en ekstrem rebranding på starten av 2000-tallet har den fått et rykte som en kulturhovedstad. Så om du er gira på en storbyish-opplevelse med akkurat nok spenning og et bugnende kulturtilbud er det bare å følge med videre.

 

Som ny i Glasgow lærer man raskt at man ikke kan stole på det begrensede busstilbudet. Men det gir deg muligheten til å benytte et av verdens eldste undergrunns transportsystemer. Det heter Subway, har seksten stopp og er overraskende punktlig. Det beste man kan gjøre er å ta beina fatt, eller skaffe en Uber når det pøser eller om man har vært på storhandel på Tesco Extra.

Kollektivtilbudet er ikke Glasgows sterke side, det er derimot billig mat, musikk og standup. Om du har lyst til å utvide horisonten på matfronten kan jeg anbefale alt fra koreanske, japanske, indiske, og italienske restauranter til diverse puber og min lokale “chippy”. En “chippy” kan by på klassisk fish and chips, vanlig haggis, fritert haggis og fritert pizza (aka Pizza Crunch). Om maten ikke frister har Glasgow mange store og små musikkscener for lokale og verdenskjente stjerner. Har du noen gang vært frustrert over at din favorittartist har unnlatt Norge fra sin «verdendsturneè»? Det var fordi de var opptatt med å spille to, kanskje tre konserter i Glasgow. Glasgow har flere store standup-klubber og i disse dager varmer de opp til Glasgow International Comedy Festival. Dersom du har lyst på mer enn det Glasgow har å tilby, eller bare vil ha en pause fra din nye hverdag er det greit å vite at de andre britiske storbyene er en kort togtur unna. Man kan nå Edinburgh på 45 min og London på fire time.

For min del har utveksling vært kos, men også mer skole enn det jeg hadde sett for meg. Det hjelper veldig at campus ser ut som Hogwarts. UofG har en mer holistisk approach når det gjelder utdanningen av byggingeniører enn det NTNU har, dvs mange obligatoriske fag innen de andre hovedretningene. En annen ting er at bachelor- og masterstudenter har likt løp frem til fjerde-året, kanskje noe IBM kan ta med seg nå i disse sammenslåings-dager? Jeg har blitt kjent med de andre byggstudentene og har fått noen inside scoop om foreleserne, andre studenter, og rivaliseringer med andre universiteter. UofG og Skottland generelt satser mye på internasjonale relasjoner og det hender at forelesere og medstudenter kommer med spydige kommentarer om Brexit (rip ERASMUS) eller håpefulle kommentarer om en ny folkeavstemning for skotsk uavhengighet.

Som utvekslingsstudent hender det at man ender opp med flere internasjonale enn lokale venner, det er faktisk veldig greit og anbefales. Om du har lyst til å utforske landet er andre som er på utveksling nok mer villige til å bli med på turer og til å waste penger. Hittil har jeg vært på turer til Edinburgh, Oban og the Isle of Arran og planlegger nå turer til London og Mull. Jeg har fortsatt fem måneder igjen i Glasgow, men jeg gleder meg allerede til å komme tilbake som «voksen».

 

Cheers!