Valp, unntakstilstand og tre måneder ferie

Hei igjen, alle sammen!

Nå har det gått noen måneder siden sist jeg skrev, og det er på tide med en oppdatering. Mye har skjedd, så det er bare å holde seg fast!

 

Da jeg skrev reisebrev i september var jeg fortsatt litt overveldet av nytt språk, ny by og nye folk. Da roomien min kom hjem med en valp og jeg ikke helt forstod om vi skulle passe den en helg eller om den var vårt nye familiemedlem, var jeg smått i sjokktilstand. En måned senere var valpen fortsatt i hus, spansken et godt stykke bedre, og jeg fikk beskjed av roomien om at vi alle måtte flytte ut i løpet av én måned. ¡Sorpresa! Lang historie kort er ikke leiekontrakt veldig populært i Chile, men som den ingeniøren jeg er fant jeg en løsning ganske raskt. Det skal ikke stå på spenningen i dette utvekslingsoppholdet i alle fall!

 

Skolesystemet i Chile består av kontinuerlige vurderinger, og da jeg leverte en prøve i chilensk politikk kvelden den 17.oktober var jeg egentlig forberedt på to uker uten en eneste prøve, innlevering, presentasjon eller pop quiz. Den samme kvelden endte jeg med å ta uber hjem fra campus fordi studentdemonstrasjoner blokkerte inngangene til metrostasjonen, og litt mer enn 24 timer senere var det erklært unntakstilstand i Chile. Dere kan lese mer om hva som skjedde i denne artikkelen (https://dusken.no/artikkel/28955/ntnu-students-caught-in-chilean-riots/), og som dere kanskje skjønner ble utvekslingsoppholdet mitt endret drastisk over natten. Min nye hverdag ble bestående av portforbud, tåregass, frustrasjon og mistillit, men også et genuint samhold chilenere imellom og millioner av mennesker i demonstrasjoner for et bedre Chile. Det var ikke forsvarlig å fullføre semesteret fra campus, så etter mange uker med uvitenhet fikk jeg fullført semesteret hjemmefra i desember.

Situasjonen i Chile er fortsatt anspent, og hver fredag er det fredelige demonstrasjoner på Plaza de la Dignidad («Verdighetsplassen») i sentrum. Hvordan det blir fremover er ukjent, da det er åpnet for avstemning for om det skal skrives en ny grunnlov eller ikke i april (Den nåværende grunnloven ble skrevet under diktaturet til Augusto Pinochet i 1980). Jeg har lært ufattelig mye om både meg selv, Chile, chilenere og politikk de siste månedene, og selv om det faglige dette semesteret ble kortere enn planlagt, har vegstudenten Frida fått føle på hvordan det er når infrastrukturen til en millionby kollapser totalt. Uansett håper jeg at jeg er heldig nok til å få se et mer rettferdig Chile før jeg reiser hjem igjen i juni, og at det neste semesteret inneholder mindre tåregass.

Selv om det har vært et semester bestående av overraskelser, utfordringer og uvitenhet, så er jeg fortsatt forelsket i Santiago. Det er en by full av mangfold, fra glassdekte skyskrapere til kaotiske fruktmarked. Og selv om selgerne på metroen kan være slitsomme iblant, er det deilig å raskt kunne kjøpe seg en is eller en flaske vann når gradestokken nærmer seg 35. Det er også lett å reise med utgangspunkt i Santiago, og med min tre måneder lange sommerferie, så er planen å benytte meg av dette i stor grad. Jeg har allerede vært på roadtrip nordover, nasjonalparkvandring i sør og en helg i Rio de Janeiro, og for øyeblikket befinner jeg meg på 3830 moh ved Titicacasjøen i Peru.

Om du kunne tenke deg utveksling til Santiago, eller bare lurer på hvordan det er eller hvor jeg er, så er det bare å spørre! Du finner meg på Instagram (@fridussuss), mail (frida@xor.no) eller Facebook (Frida Nygaard).

¡Hasta pronto!

Frida