Bakgrunn for tildeling av hederstegn:

Ragnvald Sagen var bussjåfør i flere år før han bestemte seg for å ta fatt på høyere utdannelse. Og det gjorde han til gangs, han endte opp som professor i samferdselsteknikk ved NTH. Lignende karrièresprang er en sjeldenhet i våre dager. I tillegg til å være professor var han blant annet en ivrig utøver av den edleste og mest tradisjonsrike sporten av dem alle, en sport som fremdeles utøves på høyt nivå av universitetets mange studenter – presisjonskast med sammenkrøllet matpakkepapir mot søppelbøtte.

Sagens yrkesbakgrunn gjorde ham til en selvskreven ekskursjonsleder (på denne måten slapp NTH å betale for leie av bussjåfør). Han var blant annet med studentene på tur til Tyskland, hvor han viste dem et flott eksempel på en tysk hengebro under oppføring, med elegant strukne kabler mellom imponerende bærestrukturer i fagverk. Pinlig stillhet fulgte da en student påpekte at det Sagen så svulstig beskrev, faktisk var en kraftledning.

I lys av denne blunderen bestemte H.M. Aarhønen seg for at det ville være best om Sagen i ettertid ble husket for sine ferdigheter, heller enn en enslig, pinlig tabbe. 

Tittelforklaring:

Hans bakgrunn som bussjåfør og ekskursjonsleder er bakgrunn for navnet; H.H. Bussemannen.

Tildelt:

1972 –  Hennes Majestets 49. fødselsdag

1979 – Hennes Majestets 56. fødselsdag