Reisebrev fra Eindhoven

Yo yo!

Jeg heter Sigurd, fylte nylig 24 i karantene her i Eindhoven, og studerer BA med hovedfokus Bygningsfysikk.

 

I skrivende stund herjer denne “koronaen” over Europa (Norge, mfl.) og verden (USA, mfl.), og jeg kunne faktisk ikke bedt om et bedre sted å legge skrotten i karantene enn nettopp her i leiligheten i Eindhoven, langt sør i Nederland. Helsevesenet her er stødig og tiltakene mot viruset på dagsrevyen ligner de norske.

 

Jeg dro hit med en kamerat fra KomTek med den innstillingen at vi driter i studentbolig, finner vi oss kåk privat her i Eindhoven, så kan vi toge rundt i Europa akkurat som vi vil! Planen var god den, Amsterdam er 1 t og 15min unna, men viruset satte en stopper for de helt store interrailplanene ellers i Europa. Det nederlandske boligmarkedet satte en stopper for å “bare finne oss kåk”.

 

Nederland er likt Norge på mange vis, men er i mindre grad et tillitssamfunn og har større grad av privatisering. På den ene siden betyr den mer markedsliberale innstillingen at du får kjøpt vin i matbutikken til langt utpå natt, på den andre siden betyr det også at du ikke bare kan gå på finn.no bolig og avtale visning. Utleieselskaper er involvert i all utleie av bolig, og dersom man skulle gjøre feilen å ikke søke studentbolig må man faktisk kjøpe tilgang til et av utleieselskapenes nettsteder. For vår del endte jeg og min kamerat til slutt opp med en flott studioleilighet, men ikke uten å måtte lyve om at vi var kjærester (mange selskaper reserverer seg mot å leie ut til “grupper” av studenter, men leier gjerne ut til studenter dersom de er par).

 

Eindhoven er en liten by nær Belgia som ble de facto grunnlagt av elektrogiganten Philips for mange herrens år siden. Byen bærer preg av å være et teknologisentrum, i dag sentrert rundt det forskningsfokuserte Eindhoven University of Technology (TUe), men også av at den har et sterkt kreativt miljø som oppstod i vakuumet etter Philips først byttet by, sentrert rundt byens kunst- og designskole. Resultatet er et lite sted som føles som det er midt i en spennende utvikling på to fronter, som en mindre skummel Newcastle eller Marseille, med et tilsvarende godt fotballag (om ikke bedre.)

Det er flatt. Vi snakker jæ-ve-lig flatt, og om du aldri har bodd et sted der du ikke kan se sjø eller fjell kan dette oppleves tyngre enn man skulle vente. Vind og regn har de så det holder, men allerede nå i mars har sola begynt å steike. Når man kommer over at landet er ribba for natur og topografi ser man gjerne det positive i det: man kan sykle hvor som helst i samme gir, og syklistene er kongene i trafikken her.

Hva skolen angår er TUE ganske forfriskende for en som har gått på Gløs; semesteret er delt i to så du slipper å straffes med et halvår pensum å ta igjen når eksamensperioden endelig kommer, dessuten er foreleserne pedagogiske, øvingsmengden håndterlig og det er utstrakt bruk av yrkesrelevant programvare i læringen.

 

PS: Nederlenderne er morsomme folk som elsker å drekke! Øl i bygg sin “kjeller/hybel/kro” koster 30 cent for et lite glass!