Portrett: Redacteur Håkon Urdahl

Portrett: Redacteur Håkon Urdahl

Skrevet av Anna Grude Kristiansen, 08.09.2021

Det er en regnvåt dag tidlig i september når Håkon Urdahl møter meg, en korrekturleser i Redactionen, på Lerka for et portrettintervju. Vi sitter på Egget, og Håkon prøver innstendig å gjette passordet på pc-en. Han bryter ut i jubel når han omsider klarer det.

Håkon er 21 år og kommer fra Tønsberg. Han har akkurat begynt i 2. klasse på Bygg og miljøteknikk og tok i mars over det ærverdige Aarhønevervet Redacteur for Spikers Kårner. 

Som Redacteur har Håkon i sine første Spikers-utgaver latt bilder av ulike landemerker i Trondheim pryde forsidene. 

– Det er fordi jeg elsker bygninger!

Han begynner å forklare bakgrunnen for denne store kjærligheten, men stopper opp for å tenke ut et svar som ikke virker for pompøst. 

– Jeg mener at det beste man kan gjøre er å bygge noe, og bygninger er et konkret uttrykk for det man har fått til. Hvis man gjør det riktig, vil en bygning være til glede for utallige personer, potensielt i hundrevis av år. 

Håkon tuller med at han ble Redacteur bare på grunn av muligheten til å bestemme forsidebildene, før han svarer seriøst på hvorfor han søkte på nettopp dette vervet.

– Jeg syntes at det virket som et perfekt verv, for man bidrar til noe håndfast, nemlig Spikers Kårner. I tillegg er Redactionen en fantastisk gjeng, med masse flinke og gøyale folk. 

Nå har Håkon vært Redacteur i snart et halvt år, og han er veldig fornøyd så langt. Han forteller at det han liker best med vervet, er å planlegge neste utgave og høre på alle de gode tekst-idéene folk kommer med.

Før Håkon startet på Bygg, var han et år i Troms og avla sin førstegangstjeneste. Der var det ikke bare krig, men også kjærlighet. Han falt nemlig for en fremtidig lektorstudent og det er grunnen til at dere ikke har sett han i Spikers Kårner sin faste spalte Byggromatikken.

Jeg begynner å se et mønster med steder Håkon oppsøker, og det er bare forbokstaven. Derfor spør jeg Håkon hvilket sted han ville gitt høyest rating på Tripadvisor: Tønsberg Troms eller Trondheim. Han ler overrasket og svarer umiddelbart.

– Det er et enkelt spørsmål. Jeg er fra Tønsberg, men Trondheim er en fantastisk by for studenter og turister. Trondheim har alt. Bra byplanlegging, bra arkitektur og mange fine landemerker. Trondheim hadde definitivt fått flest stjerner.

Til våren har Håkon tenkt å velge studieretningen konstruksjon og kan fortelle at han er veldig glad i mekanikk. Han forklarer at han ikke liker å pugge, men er glad i å regne, noe som gjør konstruksjon til et perfekt valg for ham. 

Håkon er ikke bare en førsteklasses deformasjonsberegner og bygningselsker, men også en sjakkentusiast. Han forteller at sjakkinteressen begynte da han var syv år, men at den for alvor tok av for ett år siden. Håkon er faktisk så interessert at han ser på sjakk utenom VM. Favorittåpningen hans er King’s Indian. Håkon forklarer hvordan han får tid til å spille så mye sjakk med en hektisk studiehverdag.

– Jeg ser nesten ikke på noen forelesninger, og de jeg ser, ser jeg på dobbel hastighet, ler han.

Til slutt stiller jeg Håkon det viktigste spørsmålet av dem alle.

– Tror du at du hadde klart å drepe en løve med et sverd?

Han tenker seg godt om før han konkluderer. Man kan tydelig se at han vurderer nøye hva han skal svare.

– Nei. Det spørs litt på sverdet, men nei.