Reisebrev fra San Diego

Jeg heter Silje Knutsvik Kalleberg, og studerer mitt 4. år på konstruksjonsteknikk ved UCSD her i San Diego. Ønsket om å ha et helt år uten behov for dunjakke og paraply, bo i et engelskspråklig land og leve tett på en ny kultur gjorde ikke valget om å dra til San Diego veldig vanskelig.

San Diego er den åttende største byen i USA og ligger i California ved Stillehavskysten. Byen grenser til Mexico og man merker fort det sørlige klimaet. For eksempel på at konseptet DT-torsdag er erstattet med Taco Tuesday og at det faktisk finnes god tequila. Med en temperaturøkning i snitt på 230 % sammenlignet med Trondheim er det ikke rart at de fleste utvekslingsstudentene i San Diego konsentrerer seg langs de milelange strendene. Det er spesielt populært å bosette seg i nærheten av Pacific Beach. Her er stranden din bakgård og bølgen din venn. Det daglige synet i PB er solbrune mennesker med saltvann dryppende fra håret, surfebrettet i den ene hånda og burritoen i den andre. Det er umulig å ikke kjenne på feriefølelsen når man langs promenaden stadig passerer gratis yoga sessions, fulle beach-barer, volleyballkamper eller skikkelser som selger steiner med x antall ulike energier. Absolutt en by som er farget av et ungt og avslappet miljø.

Utenom alt det er å oppleve i San Diego er det ekstremt mange kule plasser å oppsøke kun noen timer i bil fra byen. Sammen med andre utvekslingsstudenter har jeg kjørt Highway 1-ruten nordover til San Fransisco og besøkt venner fra NTNU på UC – Berkeley. Videre har vi hatt en langhelg i Las Vegas, en tur til Los Angeles og besøkt en amerikansk venn i Texas. Etter jul er det Grand Canyon, Hawaii, vinsmaking i Mexico og flere nydelige nasjonalparker som står for tur. I tillegg er det en amerikansk familie med norske aner her i San Diego som har en lang tradisjon med å invitere norske utvekslingsstudenter med på blant annet baseballkamper, margarita-kvelder og Thanksgiving-feiring. Siden vi stort sett omgås andre nordmenn er dette en fin måte å bli bedre kjent den amerikanske kulturen.

Selv om vi er mange aktive og reiseglade utvekslingsstudenter her i San Diego, går det også en del timer i løpet av uken til skole. Utvekslingsstudentene her er stort sett fordelt på to skoler avhengig av studieretningen man går. Dette er UCSD og SDSU som av de lokale gjerne går under de respektive kallenavnene «University of California Social Death» og «STD-SU». Som kallenavnene fint oppsummerer blir UCSD sett på som en mer akademisk skole, og for de som velger spesialiseringen konstruksjonsteknikk er det denne skolen man stort sett søker til. Er man derimot på jakt etter det typiske amerikanske college-livet med opplegg rundt sportseventer, fraternities og andre festligheter i regi av skolen bør man ta turen til SDSU. For min del er vi en god gjeng fra NTNU som er spredt på begge skolene og vi kan fint ta del i hverandres arrangementer. Så det blir fort «Hannah Montana»-stil på oss fra UCSD.

Jeg er frem til nå utelukkende fornøyd med det San Diego har å tilby og nyter hver eneste dag jeg har her. Avslutter med 5 kjappe tips for deg som vurdere eller har bestemt seg for utveksling til San Diego:

  • Bo i Pacific Beach området: Tullete å bo nærme skolen – det er ikke der du kommer til å tilbringe mesteparten av tiden din.
  • Kjøp inn surfebrett og våtdrakt med en gang du kommer – null vits å drøye den.
  • Få tak i erfaringsskriv fra tidligere utvekslingsstudenter: Mange smarte, lokale tips samlet på ett sted.
  • Ikke tenk for mye på det økonomiske. Du får overraskende mye støtte fra Lånekassen og det er mange stipender det går an å søke på (NORAM, Fulbright, Janson osv. – vær obs på frister allerede i oktober i 3.klasse!)
  • Du har sikkert hørt det før, men reis ET HELT ÅR om du har muligheten. Hører ikke om den som angrer på det valget, motsatt derimot …