Utvekslingsbrev fra hele verden

 

Forberedelsene til utveksling er preget av søknader, leilighetsjakt, godkjenning av fag og andre ting som krever sitt fra enhver småstresset student. Personlig valgte jeg en langt enklere prosess. Jeg sendte en søknad til instituttet med denne teksten: ”Hei. Jeg ønsker ett år permisjon fra studiet.” 

Adskillig enklere prosess, og resultatet er et år borte fra studier for å utforske hvilke andre muligheter livet har. Hvorfor dette ikke er et år ”fri”, men et år hvor man lærer andre viktige ting i livet skal jeg forklare nå. 

Jeg begynte året med en utvidet ansettelse som sommerstudent hos Multiconsult i Bergen. Her lærte jeg praktisk anvendelse av teorien jeg har lært fra mine tre første år på studiet. Forskjellen fra eksamen til faktisk dimensjonering av mur- og stålkonstruksjoner er både stor og liten på samme tidspunkt. Metodene fra standarden er de samme, men hvilke kritiske områder som må undersøkes må man finne ut på egenhånd ved hjelp av dataprogrammer, overslagsberegninger og intuisjon. Fem måneder i arbeidslivet gir også et innblikk i hvilke fordeler og ulemper dette livet har etter litt lengre tid enn ukene man får i en alminnelig sommerjobb. Konklusjonen for min del er at stabil lønn er godt, men at studentlivet er adskillig friere. Gleder meg derfor til å dra tilbake til Trondheim med to år igjen som student.

 

Ingeniørarbeid er derimot ikke det eneste jeg tar meg til dette året. Jeg ønsket utveksling, men klarte aldri bestemme meg for hvor. Derfor tar jeg meg et 7-måneders utvekslingsopphold på en rundreise rundt jorden. Målet er å bli bedre kjent med andre kulturer, lære språk og generelt ha det sinnsykt fett. Gjennom mine besøk i land som Thailand, Fillipinene, Australia, Ecuador og Brasil ser man tydelig hvordan forskjellen er mellom u- og i-land. Uavhengig av landets status kan man få gode innblikk i hvordan løsningene er for kollektivtransport, varekjøp, byggemetoder og HMS. Vi kan lære noe av andre land, uansett hvor utviklet de er – eller ikke er. Effektivitet og prisnivå på kollektivtrafikken i Ecuador er noe AtB kan koke med god samvittighet, mens Norges entreprenør-bransje bør kanskje ikke bli for inspirert av HMS-tiltakene som gjøres på byggeplasser i filippinske småbyer. 

Man har ikke hastverk med å komme seg ut i sine etablerte liv med fast jobb, lån på leilighet og unger som skal ha oppmerksomhet. Benytter man seg av mulighetene verden gir får man uten tvil et rikere liv. Driver du og lurer på om du skal ta det året med utveksling på et rart sted, om du skal ta et friår eller holde hvilepulsen hellig i Trondheim? Uansett hva du velger vil du aldri angre på det. Om 40 år vil du se tilbake på alt du ikke gjorde; ikke det du gjorde. Snakkes i August, da kan jeg kanskje spansk. Noe må man jo lære seg, selv om det heter friår. Lurer du på noe? Skli inn i min innboks med hva enn det måtte være.

 

 

Hasta luego?