Skole

Du har kanskje hørt at bøker på universitetet er dyre? Det stemmer! Den største feilen du kan gjøre som helt ny student er å kjøpe alle bøkene nye på Akademika. Det vanligste er å spørre fadderne sine om de har noen av bøkene du trenger det første semesteret, mest sannsynlig får du kjøpe bøker billigere enn Akademika selger penner. Dersom fadderne allerede har solgt sine er neste steg iBok.no der du kan kjøpe brukte bøker av andre studenter i området.

Når det gjelder lesesaler er det utvilsomt “Lerka” aka Lerkendalsbygget aka Byggteknisk som er stedet å være. Her er det lesesaler, grupperom og alltid gratis kaffe på Høna (Aarhønens linjeforeningskontor). Her vil du møte på resten av byggstudentene på de andre trinnene. 

De aller fleste skal ha disse fire emnene det første semesteret på bygg: BM1 Bygningsmaterialer, Kjemi, IT-grunnkurs og Matte 1. For å få oversikt over timeplanen kan du gå på ntnu.1024.no og legge inn emnekodene på dine fag for å få opp din egen timeplan. 

Emnekoder 1.klasse bygg:

  • TDT4110 – Informasjonsteknologi, grunnkurs
  • TKT4240 – BM1 Bygningsmaterialer 
  • TMA4100 – Matematikk 1
  • TMT4100 – Kjemi

OBS!  Hvis nettsiden ber om hvilken “course variants” du tilhører, trykk av for MTBYGG. I flere av de store fagene er det mange ulike paralleller. Det betyr at det går like forelesninger flere ganger i uka slik at studenter fra mange studieretninger får tatt faget. Det er ingen krav om at man går i sin egen parallell, men det er ofte denne som passer best med din timeplan. I tillegg til forelesninger er det øvingstimer som er type veiledningstimer for innleveringene (øvingene). Det anbefales STERKT å gå i øvingstimer, hvertfall i starten. Både for å bli bedre kjent med klassekamerater, men også fordi fagene kan være utfordrende i starten og student-assistentene er kjempeflinke til å forklare.

Gløshaugen er et av NTNU sine mange campuser, hvor blant annet byggstudentene hører til. Det består av flere bygg med lesesaler, kantiner, biblioteker, datasaler og noen butikker. I Sentralbyggene, også kalt Stripa, kommer du til å bruke en del tid, da mange av forelesningene holdes her, men det er også her du kan finne mange stands med gratis kaffe og godis. Ellers har bygg også en del forelesning i IT-bygget, Realfagbygget og Gamle elektro. Men det aller viktigste bygget å huske er Byggteknisk, også kalt Lerkendalsbygget/Lerka.

Lerkendalsbygget, også kalt Lerka, er stedet hvor mange byggstudenter sitter og leser når de ikke er i forelesning. Her finner du alt fra lesesaler, grupperom, datasaler og fellesarealer for å lunsje sammen med andre byggstudenter. 

Bygg har sitt eget linjeforeningskontor som kalles Høna. Dette ligger ved hovedinngangen til Lerka og er møtepunkt for de som går bygg. Her er det både kaffemaskin og vannkoker, slik at det alltid er mulighet for gratis kaffe eller te, og ikke minst slå av en prat med andre. Vi har også kontortid, som er når en av gjengene til linjeforeninga brygger kaffe og tar med kake, eller annet godt, som vi kan kose oss med i fellesskap. Man trenger ikke være med i noen gjeng for å være med på kontortid, heller er dette en god måte på å være aktiv i Aarhønen og bli kjent med andre uten å være med i noen gjeng/undergruppe!

Last ned appen MazeMap. Med MazeMap får du oversikt over alle rommene på NTNU, den er rett og slett et must – selv for oss som har gått her en stund.

For å komme inn på enkelte av rommene på Lerka trenger du studentkortet ditt. Dette skaffer du i 2.etasje på Stripa (det store lange bygget midt på Gløshaugen). OBS! Her kan det være KØ de første dagene. Vær tidlig ute!

Mer informasjon om studentkort finner du HER.

Aarhønen

En linjeforening er en studentorganisasjon driftet av og for studenter knyttet til et bestemt studieprogram. I noen tilfeller er linjeforeninger et samarbeid mellom studenter fra flere studieprogram. Alle linjeforeninger er forskjellige, både i størrelse, tradisjoner og drift. Det alle har tilfelles er målet om å gjøre studenters liv bedre!

Hennes Majestet Aarhønen – Bygningslinjens forening er en linjeforening av og for studenter ved masterstudiet Bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Vi er faktisk den eldste linjeforeningen i Trondheim! Hvis du vil lese om hvordan linjeforeningen startet og hvorfor vi heter Aarhønen, sjekk ut Krøniken HER.

Aarhønen skal gjennom sin virksomhet sørge for at byggstudentene utvikler seg sosialt så vel som faglig i løpet av årene ved NTNU. Vi arrangerer faglige og sosiale arrangementer for byggstudentene gjennom hele året.

“Aarhønens hovedidé er at man ved dyrking av kameratskap skal motarbeide fagidioti og bidra til berikelse av studentlivet.”

  • Utdrag fra § 1-2 Formål i H.M. Aarhønens statutter

For å se mer om Aarhønen og bli oppdatert om hva som skjer, følg oss på Facebook og Instagram!

Alle som studerer Bygg- og miljøteknikk er automatisk medlemmer i Aarhønen, helt gratis!

Som medlem i Aarhønen kan du:

  • Komme på arrangementer som 17.mai-frokost og Aarhønens bursdagsfest
  • Drikke gratis kaffe på Høna
  • Dra på Bjelkesyre treninger og VandrendeBjelke turer
  • Og mye mer!

Hvis du vil gjøre mer i Aarhønen er det også muligheter for det. Etter fadderuka er det gjengopptak der du kan søke om å bli med i en av Aarhønens gjenger; Ceremonigjengen, Krogjengen, Piker med spiker eller Redactionen.

Aarhønen har også undergrupper man kan bli med i uten å søke gjengopptak. Sjekk ut de ulike gruppene HER!

Forklaringen ligger kanskje i navnet, men bedriftspresentasjoner er bedriftenes mulighet til å presentere seg for studenter. Selve presentasjonen varer rundt 30-45 min og etterpå får du gratis middag og drikke. Det blir også vanligvis spilt en runde med Aarhønebingo, der tidligere premier har vært alt fra merch fra bedriften eller til og med en ipad.

For mer info kan du sjekke ut siden om bedriftspresentasjoner HER. Men for en kort oppsummering: du får masse verdifull info om bedrifter, gratis middag og muligheten til å vinne en kul premie. Aarhønen får penger som vi igjen bruker på byggstudenter. Win-win.

Studentlivet

Det lønner seg å komme til byen helga før det hele starter (helst torsdagen/fredagen før). Det er mye som skal på plass med utpakking på nytt bosted og med én gang fadderukene er i gang blir det plutselig veldig travelt! OBS! IKEA er stappa lørdagen før Immatrikuleringen så dersom du har mulighet til å unngå denne dagen anbefales det.

Hvor en student bør bo er veldig smak og behag! Dette er dermed litt info om noen av de mange bomulighetene du har i Trondheim. 

Mange nye studenter starter ut med å bo på en av Studentsamskipnaden i Trondheim (sit) studentbyer. Dette er en trygg start på å bo hjemmefra, da man er sikret at det ikke er noen shadye utleiere som prøver å scamme deg. De fleste boligene hos sit er til en grei pris, hvor strømregningen kommer på en fastpris på rundt 200-500 kr i tillegg til månedsleia. Man betaler også for selvbetjent fellesvaskeri. Hos sit har man stilletid (varierer fra ukedager til helg), som gjør at man er sikret en nokså stille natt. Sit har flere studentbyer i Trondheim, men noen av de største er Lerkendal, Berg, Moholt og Teknobyen. 

  • På Moholt har du mange muligheter; å bo i kollektiv på 15 personer,  4-6 personer, bo i dublett eller alene. Det viktigste er at om du skal bo på Moholt må du enten være glad i bakker eller glad i å ta buss. Det tar ca. 25 min å gå til Gløshaugen, 30 min til Samfundet og 40 min til Trondheim Torg. Dette er dermed studentbyen som ligger lengst unna både skole, samf og byen, men er i gjengjeld et billigere alternativ enn de andre studentbyene. 
  • Lerkendal består av høyblokker med kollektiv på 6 stk. og 2-romsleiligheter. Her tar det 30 min å gå til Trondheim Torg, 10 min til Gløshaugen og 15 min til Samfundet. 
  • Berg består av Berg studentby og Nedre Berg studentby, hvor man kan finne 2-romsleiligheter, kollektiv på 2-8 stk., dubletter og 1-romsleiligheter. Denne studentbyen ligger svært nære Gløshaugen, og er studentbyen som ligger nærmest Lerkendalsbygget, så her er du sikret en kort skolevei! Det tar ca. 30 min å gå til Trondheim Torg, og 20 min til Samfundet. 
  • Teknobyen har svære kollektiv hvor 115 stk. (!) deler kjøkken, men til gjengjeld har du eget bad som du ikke trenger å dele med noen andre enn deg selv. Det tar mindre enn 10 min å gå til Samfundet, du er nabo med Gløshaugen og det tar 20 min å gå til Trondheim Torg. 

Mange velger etter ett år hos sit, eller med en gang, å flytte inn et sted hos en privat leietaker. 

Regler, stilletid, renhold, strømpris osv. er veldig forskjellig fra leietaker til leietaker, men du har i større grad frihet til å velge hvilke av de punktene som er viktigst for deg enn om du bor hos sit. Dette betyr at du selv kan hoste nach midt på natta om utleier tillater det, men også at du må kunne leve med om naboen din gjør det. Det er mange fine bydeler i Trondheim hvor det bor mange studenter. Noen eksempler er Møllenberg, Bakklandet, Solsiden og Rosenborg, Midtbyen, Lade, Ila og i området rundt Gløshaugen.

Som student kan du ha lite tid til overs, men det er aldri for lite tid til verv! Med verv jobber du frivillig og får til gjengjeld nye bekjentskaper, sosiale sammenkomster, gratis mat og prikken over i-en på CV-en. Studentersamfundet, UKA, ISFiT, linjeforeningen og mange flere byr på verv i alle slags former. For eksempel kan du gjøre alt fra å jobbe som kokk på Lyche (restauranten på Samfundet) eller styre økonomien til linjeforeningens revy. Det finnes utallige muligheter, og det er mye å få med seg. Men frykt ikke! I starten av hvert semester vil det være opptak til de ulike studentforeningene, og de vil være tilgjengelige på stands for å rekruttere akkurat DEG! Dette betyr også gratis kaffe (og kanskje litt godteri?), så det er bare å vandre rundt på campus og sjekke ut de ulike tilbudene.

UKA er Norges største kulturfestival som har (med unntak av krigsårene) blitt arrangert annenhver høst i Trondheim siden 1917! Det begynte med UKErevyen, og har utviklet seg til en hel måned med konserter, fest og moro. For eksempel tradisjoner som Oktoberfest har kommet for å bli, og det gjelder å være rask med å skaffe seg billetter!

Alle kan være med på arrangementene, men som student kan du også bidra bak kulissene. Arbeidstitlene kan være alt fra bartender til fotograf til bygger og så videre. Kanskje du kan vise det skjulte talentet ditt, eller prøve noe helt nytt. Det er en gylden mulighet til å ha et lavterskel verv utenfor studiene, og bli kjent med studenter fra andre linjer.

Uansett, om du er frivillig på UKA eller ikke, så er det viktigste å sette av måneden og ha det gøy!

For å bli kjent med folk arrangeres det diverse ting allerede før fadderuka starter. Er du jente burde du definitivt dra på jentedagen! Der blir du kjent med mange av de nye jentene som skal begynne i klassen din – det er godt å ha noen kjente ansikter i en eller ny by. I tillegg arrangerer Aarhønen grilling for alle nye 1.klassinger søndagen før immatrikuleringen. Dette er en gyllen mulighet til å bli kjent med flere av de nye klassekameratene dine, og er noe som definitivt burde prioriteres for en best mulig start på studietiden.

Når fadderuka starter anbefaler vi å bli med på ALT! Vær et ja-menneske og husk at nesten alle er i den samme situasjonen som deg.